NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
MASTER PLANLAMA | EĞİTİM | KÜLTÜREL | KAMU | YARIŞMALAR
YER
İNŞAAT ALANI
YAPIM TARİHİ
MERAM/KONYA
370.000 m²
2012
Kampüs yerleşkesi hakim konumundan dolayı şehrin birçok yerinden algılanabilmekte, kentin manzarasına hakim olduğu gibi, kendisi de şehrin manzarasını ve siluetinin etkileyen önemli bir manzara unsuru olabilecek bir konumda yer almaktadır.
Üniversite arazisi topografik açıdan incelendiğinde mülkiyet sınırları içerisinde kalan iki büyük dere yatağı ve vadinin adeta arsayı üçe böldüğü ilk anda göze çarpmaktadır. Yapılaşmanın çok zor göründüğü bu tepelerin merkezdeki yapılaşabilir alanla ulaşım bağlantısı da güç görünmektedir.
Lineer bir süreklilikle devam eden kararlı ve algılanabilirliği yüksek bir yaya hareket kurgusu geliştirilmiştir. Bu kurguda iki çekim noktası oluşturularak aralarındaki hareketin dinamizmini artıracağı hedeflenmiştir. Bu çekim noktalarından birincisi giriş bölümüne eklemlenen spor birimleri, İkinci çekim noktası ise teleferik bağlantı noktası ve meram manzaralı kafelerle nihayetlenen kolonatlı meydandır.
Dış mekandaki yapıların form anlayışı sürekliliğin ve birlikteliğin hakim olduğu ancak her yapının da kendisini güçlü bir şekilde ifade edebildiği bir tasarım ekseni üzerine kurgulanmıştır. Öğrencilerin kendilerini tabiatın içerisinde hissedeceği, bıkmadan sıkılmadan gezebilecekleri bir dış mekan ortamı hedeflenmiştir. Gerek oranları gerekse sahip olduğu bağlantılar ve unsurlarıyla nitelikli bir dış mekan oluşturulmaktadır. Öğrenciler sokakta yapı grupları arasından yürürlerken, kendilerini doğal bir sokak ortamı içerisinde hissetmektedirler.
Üniversite yerleşkesi, Meram’ın az katlı ve yeşil siluetini bozmadan çevreye duyarlı bir tasarım anlayışıyla ele alınmalıdır. Eğimli arazide eğime uygun yerleşim ile panaromik görüş açısı sağlanarak manzara ve yapılaşma yüzeyi artırılmıştır. Yapıları doğal eğime göre yerleştirerek, doğal rüzgar yönü ve doğal güneş açıları korunmaya çalışılmıştır.
Karşılıklı olarak sıralanan merkezi yapılar “Merkezi Alle” olarak tanımladığımız avluyu tariflemektedir. Merkezi Alle üniversiteye hayat veren, dinamizmini ve canlılığını kazandıran bir alan olarak öngörülmüştür. Gerek oranları gerekse sahip olduğu bağlantılar ve unsurlarıyla nitelikli bir dış mekan oluşturmaktadır. Yapıların tariflediği dış yüzey, meydandan ve belli odak noktalarından yırtılarak manzaraya yönlendirilmiştir. Allenin kuzeyinden Tören alanı ile başlayan süreklilik havuz ve havuzun yanında ilerleyen yürüyüş yollarıyla kendini daha da güçlü şekilde ifade edebilmektedir. Yürüyüş yolları zengin peyzaj elemanlarıyla daha da tanımlı halde ele alınmıştır. Çeşitli rekreatif alanlar düzenlenebilecek ve sosyal gösterilere imkan tanıyan nitelikli meydanlar öngörülmüştür. Merkezi Allenin doğu yönüne, manzaraya hakim noktalarına sırasıyla Kongre ve Kültür Merkezi, Kafeterya ve Ticaret Merkezi, Yemekhane ve Kütüphane yerleştirilmiştir. Aksın batı tarafına ise Rektörlük ve İdari Binalar, Enstitü, Cami, Merkezi Derslik, Merkezi Labaratuar ve Bilgisayar Merkezi yerleştirilmiştir.
Cami merkezde yer alırken görüntüsüyle ön plana çıkmamış, mütevazı duruşuyla, meydanı ferahlatan, zenginleştiren çim çatısıyla nitelikli bir peyzaj ögesine dönüşmüştür. Meydandan yükselen çim yüzeyler, simgesel olarak düşünülen minareyle tamamlanmıştır.
Kafeterya ve Ticaret Merkezi binası şehir manzarasını en iyi görebilecek hakim bir noktaya yerleştirilmiştir.
Yoğun spor müsabakalarında toplu seyirci, giriş-çıkışlarının oluşu ve Kapalı Spor ve Yüzme Havuzunun büyük ölçekli kütleler oluşu, aynı zamanda sürekli değil belli zamanlarda öğrenciler tarafından kullanılıyor olması dolayısıyla kütleler yerleşkenin kuzey ucunda konumlanmıştır.
Dört kattan oluşan fakülte yapıları yüksek kottan iki kat algılanmaktadır. Alt kotta ikinci kat seviyesinde kullanılan geniş saçaklı kolonatlar ise yapıyı yataydan ikiye ayırarak binanın yatay algısını ve sokak kurgusundaki sürekliliğini kuvvetlendirmiştir. Terasların üstü fakülte merkezindeki galeriden çıkılabilen bitkilerle desteklenmiş kat bahçeleri olarak kullanılmıştır. Alt kotta yatay ve sürekli formun aksine üst katta daha parçalı bir form kurgusu ele alınarak uzun yapıların siluet içerisinde eriyerek az katlı görünüme katkıda bulunması istenmiştir. Parçalanan formların arasından yükselen ağaçlar yapıların yeşil ile bütünleşmesini sağlamıştır. Merkezdeki büyük derslik kütlesinin yanlarına takılan öğretim görevlilerinin olduğu parçalı formlar kademelendirilerek hafifletilmiştir.
Bina cephelerinde kullanılan güneş kırıcı elemanlar ile güneş kontrolü sağlanarak güneş ışınımının etkileri optimize edilmiştir. Binaların yerleşiminde ve tasarımında gün ışığından üst düzeyde faydalanmak önemli kriterlerimizdendir. Binanın daha iyi ısı ve ışık alabilmesi için doğu ve güney yönünde yoğun yerleşim kurgulanmıştır. Aktif kullanımın olduğu bütün mekanlarda doğal havalandırma ve doğal aydınlatmadan yararlanma söz konusudur.
Yerleşke tasarımında ana prensiplerden biri engelsiz ulaşım olmuştur. Dolayısıyla tüm kampüste gerek binalar içerisinde gerekse açık alanlarda engelliler göz önüne alınarak düşük eğimli rampalar tasarlanmıştır. Spor salonu yüzme havuzu gibi sosyal alanlara kadar ulaşan engelli yolu sayesinde engelsiz kampüs ulaşımı sağlanmış olmaktadır.
Üniversite yerleşkesinde yaya öncelikli bir ulaşım kurgusuna önem verilmiştir. Bu amaçla kampüs alanını tamamen çevreleyen bir ring yolu tasarlanmıştır. Arsanın çevresinde dolaşan ring-yol hattı tüm yapıları birbirine bağlamıştır. Açık otoparklar bu yolla irtibatlandırılmıştır. Bu sayede yapılarla çevrelenen iç yeşil avlular ve sokaklar araç trafiğinden korunmuş, tamamen yaya alanına ayrılmıştır.
DEVAMINI OKU