MELİHA ERCAN YAŞAM MERKEZİ
KÜLTÜREL | KAMU
YER
İNŞAAT ALANI
YAPIM TARİHİ
SELÇUKLU/KONYA
14.400 m²
2019
Sille, Anadolu uygarlıkları içinde çok mühim bir yeri bulunan, kültürlerin bir arada yaşadığı özel bir mekândır. Sille, doğal siluetiyle ve bu siluetle bütünleşen tarihî izleriyle, sivil mimarîsi ve yerleşim dokusuyla, örf, adet ve gelenekleriyle, bağ ve bahçeleriyle farklı yaşam tarzına sahip bir yerleşim yeridir. Konya kent merkezinin 8 km kuzeybatısında, Takkeli Dağ ve Karabuğa Dağları arasındaki Sille deresinin açmış olduğu vadide kurulmuş olan eski bir yerleşimdir. Bugün Sille, Konya’nın önemli bir kültür ve turizm merkezidir. Ortasında bir dere yatağı bulunan ve günümüzde ağırlıklı kuzeyinde ve kısmen güney yamaçlarında yapılar bulunmaktadır. Bugün, her iki yamacın da yüksek yerlerinde eski yoğun dokunun sadece temel izlerini görülmektedir. 1995 yılında Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kilise, manastır ve mezarlıkların bulunduğu güney yamaçları, birinci derecede arkeolojik sit alanı, esas yerleşme alanı ise kentsel sit alanı olarak ilan edilmiştir. Sillede yapılaşmaların büyük bir kısmı, geleneksel dokuya ait özellikleri yansıtan düz damlı, kübik mimari tarzda inşa edilmiştir. Kütle oranları, arazi yapısı, teras düzenindeki evler, mahalle ve sokaklar Sille’ye özgü karakteri yansıtır. Arazinin eğimli olması nedeniyle tüm konutlar teraslar şekilde inşa edilmiştir.
Tasarım alanı, Sille bölgesinin girişinde yer almaktadır. Projenin ana fikri, tarihi kent merkezindeki geleneksel dokuya uygun izler taşıyan parçalı, yalın bir cephe ve kütle tasarımı oluşturmaktır. Yapı, mimarisi ve peyzajı ile çevresi için bir değer oluşturmayı hedeflemektedir. Tarihi yerleşime katkıda bulunarak geleneksel silueti tamamlayan bir kütlesel etki yaratılması, tasarımın çıkış noktalarından biridir. Kütle tasarımında birbiri ile yatayda ilişkili farklı açılardaki bölümlerin, üçüncü boyutta farklı yükseklikler oluşturarak mevcut dokuya yakın bir siluet oluşturması amaçlanmıştır. Tasarımda öncelikli olarak kütle, kademelendirilerek geri çekilmiştir. Ve oluşturulan kütlenin düşeyde belirlenen oranlara göre parçalanması alt katların arazi çizgileri ile uyumlu hale getirilmesini sağlamıştır. Geleneksel Sille dokusu incelendiğinde organik bir yerleşim dikkat çekmektedir. Genel dokuyu yansıtan bu doğal yerleşimi vurgulamak için parçalanan üst kütleler, farklı açılar kullanılarak konumlanmıştır. Sille’de birbirlerinin güneşini ve manzarasını kesmeyen yapılar, mahremiyetlerini engellemeyecek şekilde konumlanmıştır. Tarihi yerleşmedeki bu uyum, yapıların iç düzenini ve detaylarını da etkilemiş, oranlı ve kademeli bir yükselme gerçekleştirmiştir. Tasarımda arazi eğimi de kullanılarak Geleneksel Sille dokusunu yansıtan oranlı ve kademeli bir yerleşim yapılmıştır. Arazi eğimine uygun olarak arazinin en düşük kotunda kütle kat sayısı azaltılmıştır.
Sille tarihinde taş işçiliği önemli bir yere sahiptir. Yöredeki pek çok eski bina ile Konya’daki Selçuklu ve Osmanlı camilerinde yaygın olarak Sille taşı kullanılmıştır. Sille evlerinde de yapı malzemesi olarak Sille taşı, toprak (kerpiç) ve ahşap kullanılmıştır. Evlerde görülen ahşap ve taş yöresel mimari özellikleri sergilemektedir. Tasarımda kullanılan taş, ahşap ve renkler geleneksel Sille dokusundan yola çıkılarak seçilmiştir. Tarihi Sille’nin kendine özgün renk ve malzeme karakterleri analiz edilmiştir. Bu analizler doğrultusunda yapının çevresiyle ve kentle kurduğu ilişkiyi kuvvetlendirmesi için mevcut dokudaki doğal malzemeler tasarımda da kullanılmıştır. Geleneksel Sille dokusundaki evlere ait mimari kimliği oluşturan elemanlar (Pencere oranları, hatıllar, ahşap çıkmalar, renk, taş duvarlar vb.) analiz edilerek tasarımda bu yapı elemanlarına yer verilmiştir. Cephe tasarımında Sille mimarisindeki modüler olarak bölünmüş düşey pencere oranlarının kullanılması yalın tasarım dilinin etkisini artırmaktadır
Meliha Ercan yaşam merkezi; sosyal donatı alanları, açık ve kapalı alan dengesi ve peyzajı ile kullanıcılara nitelikli bir yaşam alanı sunmaktadır. Alt katlarda tesisat hacimleri ve çeşitli sosyal donatılar yer alırken, üst katlarda ise yaşam alanları ve odalar bulunmaktadır.
DEVAMINI OKU