×
×

ARMA LİFE

KONUT  |  TİCARİ  |  OFİS  |  KARMA KULLANIM

YER
İNŞAAT ALANI
YAPIM TARİHİ
PENDİK/İSTANBUL
30.000 m²
2011

Kurtköy hızla ilerleyen konut yapılaşmasıyla ciddi bir değişim geçiriyor. Havalimanının üstlendiği fonksiyon ile birlikte teknoparkın gelecek olması, bölgenin sadece konut anlamında değil ofis anlamında da ihtiyacının artacağını gösteriyor. Bunun yanında merkez fonksiyonunu kazandıracak bir bölgenin veya yapı grubunun olmayışını gözlemlemekteyiz. Yatırımcı tarafından arsa bize ilk sunulduğunda, konumu ile birlikte ve nitelikli bir tasarımla ele alındığı zaman bölgeye merkez fonksiyonunu kazandırabilecek konumu olduğunu izah etmiştik. Mimari form kurgusunda oluşturduğumuz sadelik, dinginlik ve yeşile verilen önem bölgede kayda değer bir tasarım unsuru olarak belirlenmiştir. Bu anlamda proje, Kurtköy bölgesinde simgesel bir rol oynaması beklenen bir yapı olarak tasarlanmıştır.

Bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin hızla değiştirilmesi ile merkeziyet fikri ortadan kalkmaktadır. Dünyada hizmet toplumundan bilgi toplumuna geçiş dikkatle incelendiğinde iş yapma biçimlerinin ve ofis mekanlarının hızla değiştiği dikkat çekmektedir. Bilgi toplumlarında en değerli şey olarak kabul edilen bilginin ve düşüncenin üretildiği ofisler; insanın verimli çalışabileceği, ev konforunu sağlayabilecek nitelikte mekanlar olmalıdır. Önceden ofisler enerji üretimi yapan fabrikalara benzetilirken, bugün enformasyon üreten yapılar haline gelmiştir. Esnek çalışma biçimlerinin iş hayatına kazandırdığı alternatif iş yerleri  ‘homeoffice’ ler iş dünyasının şu anı ve geleceği için öneöli bir yer teşkil etmektedir. Homeoffice kullanımının tüketici açısından avantajlı olan bir başka tarafı da ortak kullanım alanlarının olmasıdır. Randevuyla kullanılabilen ortak toplantı odaları, restoran ve kafeler, fitness salonu, sağlık kulübü, arşiv ve depo alanları gibi sosyal olanaklar homeoffice fonksiyonuna olan ilgiyi artırmaktadır. Bu projede bir ofiste bulunabilecek tüm olanakları ev rahatlığı ile sunmaktadır. Yapı ofis ve konut fonksiyonlarını sağlayacak şekilde esnek bir iç mekan anlayışı ile planlanmıştır. Aynı zamana tümüyle cepheye bakan mekanlar bölünebilir bir kurguyla ele alınmıştır.

Toplam 14.400 m² arsa üzerinde yükselen Arma Business , anayola yakınlığı nedeniyle araç trafiğinin her iki akış yönünden de kuvvetle algılanabilecek konumdadır. Ayrıca kütlenin kavşaktan algılanabilirliğini artırmak ve kavşak noktasını rahatlatmak için kısmen geriye çekilmiştir. Arsa için avantaj oluşturacak diğer bir unsur da eğimli bir yapıda olmasıdır. Arsa cepheleri arasında kot farkı bulunmaktadır ve bundan dolayı ortak kullanıma açık, sosyal alan olarak kullanılmak üzere gün ışığı alan bir bodrum katı yapılmıştır. Eğimden faydalanılarak kazanılan bu kata yol kotundan giriş sağlanmıştır. Ayrıca eğim sayesinde iç avluda peyzaj ve kot düzenlemeleri yapılarak, sosyal kat ile bütünlük sağlanıp buradan doğrudan iç avluya çıkılabilmektedir.  Oluşturulan 2. Bodrum katta ise kaalı otopark çözülmüştür. Arsanın içerisinden geçen yüksek gerilim hattının olumsuz etkisi tasarımda bir avantaja dönüştürülerek zeminde birbirine bağlanan binanın 2 ayrı kütle gibi algılanmasını sağlamıştır.

Gün ışığını ofis alanları içine alan bina içindeki tüm kullanıcıların panaromik görüş açısına sahip olmalarını maximum düzeyde sağlayacak kararlarla tasarıma yaklaşılmıştır. Cephede ağırlıklı olarak cam kullanılarak şeffaflık ve sadelik ön planda tutulmuştur. Güneş kırıcı yatay ve düşey elemanlarla desteklenmiş cam yüzeyler üstte ve yanda bulunan beyaz renkli kütlelere adeta tutunmuş durumdadır. Simgeselliği vurgulamak  amacıyla cephede zıtlıklar oluşturulmuştur. Daha yatay ölçekte tasarlana alt katlarda düşeylik vurgulanmaya çalışılırken, üst katlarda yataylık ön plana çıkarılmıştır. Yapıda şeffaf ve masif yüzeyler mimari formu güçlendirecek şekilde kullanılmıştır. Düşey ve yatay arasındaki dengeyi kuram kompozisyon elemanları binanın simgeselliğine katkıda bulunarak benzerleri arasından ayrışmasını sağlamaktadır. Cam yüzeylerde transparan tinted yeşil renk kullanılmıştır. Masif yüzeylerde ve cephe elemanlarında ise beyaz renk tercih edilmiştir.

Alt üç katta oluşturulan galeri tümüyle dış mekanda oluşturulan rekreatif alanlara yönelmiştir. Peyzajla olan sürekliliği kuvvetlendirmek amacıyla yeşil alanlar bina içine dopru çekilerek kat bahçeleri ile desteklenmiştir.

Tasarlanan 3 kat yüksekliğindeki galeri, lobi ile yapının diğer bölümleri arasında bağlantı kurarken zengin bir iç mekan ortamı da oluşturmaktadır.  Üst katlarda kat hollerinin kat bahçeleri ve galeriler ile desteklenip iç bahçeye bakması sayesinde daire sahipleri tümüyle aydınlık ve iç bahçeyi gören hollerden geçerek dairelerine ulaşmaktadır.

DEVAMINI OKU